Bol API v7, prijssterren en een nieuw algoritme

img

Sinds vandaag zijn we overgestapt naar de nieuwe API (v7) van Bol, hebben we prijssterren geintegreerd en is het algoritme onder de schop genomen. De nieuwe API biedt voor jou als klant in feite geen voordelen, het is niets anders dan de manier hoe wij communiceren met de servers van Bol en alle informatie ophalen.

Maar wat wel handig is zijn de 'Prijssterren' van Bol

Op basis van de relevante marktprijs geven we een zogenaamde prijssterrenscore aan je prijzen. Zo weet je direct of je prijzen scherp zijn of dat ze nog wat aandacht verdienen. In de basis voer je een goede prijs wanneer je 4 prijssterren hebt. Krijgt jouw prijs 5 sterren? Dan is je prijs het scherpst ten opzichte van de belangrijkste concurrenten in de markt.

De prijzen 'achter' de prijssterren zijn verzameld via diverse aanbieders op internet, dus niet alleen van de aanbieders bij Bol.com. Biedt Blokker een artikel aan dat goedkoper is dan de goedkoopste aanbieder op Bol, dan kun je er vanuit gaan dat het aantal prijssterren laag zal zijn omdat consumenten simpelweg vergelijken voordat ze tot aankoop overgaan. En een laag aantal prijssterren betekent niets anders dan een slechte weergave op Bol.

Deze prijssterren zie je terug bij je artikelen op rePricer, bovenaan de detailpagina zul je hier het aantal sterren ziet staan dat Bol je toekent op basis van je actuele prijs. Let wel; de prijssterren zijn een 'beta' versie van Bol en niet alle EAN codes hebben reeds een indicatie voor prijssterren. Zie je niets staan? Dan is die EAN code nog niet voorzien van prijssterren bij Bol. Heb je bijvoorbeeld maar 2 of 3 prijssterren? Dan is het verstandig om je prjis net een tikkie te verlagen om het aantal prijssterren te verhogen en daardoor beter gevonden te worden op Bol.

Ook hebben we het algoritme flink aangepakt, sommigen van jullie vonden het algoritme te conservatief. En dat klopt, ons uitgangspunt is altijd geweest om op de eerste plaats koopblokken te verzamelen en op de tweede plaats de prijzen te optimaliseren. Want een verloren koopblok betekent simpelweg geen bestellingen. Sinds onze laatste update van het algoritme zijn o.a. de prijschecks toegevoegd waarmee we de prijs vasthouden (mits je koopblok hebt) totdat een van je concurrenten iets (prijs, levertijd, beoordelingen, etc) aanpast. Dit hebben we uitgebreid met betere analyses van je concurrentie en deep-learning die inmiddels miljoenen orders voorbij heeft zien komen, vele tienduizenden concurrenten en bijna een miljard prijswijzigingen.