Nieuwe functies, nieuw dashboard en Bol API v5

img

Vandaag hebben we een aantal wijzigingen doorgevoerd, waaronder wijzigingen in het algoritme, nieuwe functionaliteiten om je prijzen beter te optimaliseren en we hebben het 'beta' dashboard weer wat verbeterd. Het beta dashboard is vanaf nu tevens het standaard dashboard dat je te zien krijgt wanneer je inlogt op je account en zal dit jaar het oude dashboard helemaal vervangen.

Prijscheck

De functie 'prijscheck' hebben we onder handen genomen. Hoe werkte deze functie? Voorheen was het zo dat de deze functie met intervallen probeerde om de prijs omhoog te zetten. Stel dat deze functie elke 6 uur uitgevoerd werd dan verhoogden we de prijs naar je eerstvolgende concurrent en keken vervolgens of je nog koopblok had. Zo niet, dan deden we tijdens de checks daarna de prijs weer een stap omlaag tot je weer koopblok had. Maar als je concurrenten niets gewijzigd hadden dan was je elke 6 uur het koopblok in feite onnodig een tijdje kwijt.

We houden vanaf nu van al je concurrentie de gegevens exact bij, dat betekent dat wanneer je concurrentie niets wijzigt (aan prijs, levertijd, beoordelingen, etc), we ook geen stap omhoog gaan met de prijs. Past een concurrent toch iets aan? Dan nemen we de prijs van de eerstvolgende concurrent over en checken we of je daarmee het koopblok behoudt.

Let op: deze functie moet je opnieuw activeren via je kanaalinstellingen

Variabele doelprijs

Stel je hebt bij een artikel een doelprijs van €49.95 ingesteld en je hebt koopblok. Maar wat als je eerstvolgende concurrent dit artikel aanbiedt voor €54.95? Dan laat je 5 euro liggen. Met deze nieuwe functie bepalen we tijdens de check de hoogste prijs die een concurrent ingesteld heeft voor je artikel en gebruiken we die waarde als doelprijs. Op die manier kunnen we altijd een hogere prijs hanteren maar zal het artikel niet door Bol als 'niet marktconform' gezien worden. Valt een concurrent (of alle concurrenten) weg? Dan hanteren we gewoon weer je eigen doelprijs. Deze functie staat standaard uit maar kun inschakelen via je kanaalinstellingen.

Iets om rekening mee te houden; Bol geeft in de meeste gevallen de 'niet marktconforme prijs' melding weer als een prijs te hoog is, maar hou er rekening mee dat Bol dit niet altijd doet. Je kunt met deze functie dan ook te hoge prijzen veroorzaken. Stel dat een artikel normaliter voor €49.95 wordt verkocht, maar je enige concurrent biedt hem (per ongeluk) aan voor €199.95. Deze functie zal jouw prijs ook omhoog plaatsen naar €199.95 maar dit zal waarschijnlijk geen orders meer opleveren. Het zal niet vaak voorkomen, maar hou hier rekening mee.

Uitfasering agressief bieden

Vanaf vandaag schakelen we de functie 'agressief bieden' uit. Op een enkeling na werd deze functie al niet meer gebruikt en dat heeft als simpele reden dat je veel te vaak het koopblok verliest. Vanwege de vernieuwde 'Prijscheck' functie vonden we dit een geschikt moment om deze functie te verwijderen.

Overschakeling naar Bol API V5

Vanaf 1 oktober wordt de API V3 uitgefaseerd, we zijn de afgelopen maanden druk geweest om alle systemen gereed te maken voor de nieuwe API (V5) van Bol en sinds vorige week maandag zijn alle systemen actief op de nieuwe API. Je merkt hier zelf verder niets van en hoeft geen nieuwe API keys in te voeren.

Hoe zit het met tweedehands artikelen?

Verkoop je tweedehands artikelen? Geen zorgen, daar houden deze functies rekening mee. De 'prijscheck' zal alleen verhogen naar concurrenten die het artikel in dezelfde conditie aanbieden en dit geldt ook voor de prijsbepaling van de 'variabele doelprijs'.

Heb je nog vragen? Laat het ons weten via de chat!